Česta pitanja o krstarenjima

Allegra Krstarenja

Početna / Česta pitanja o krstarenjima

 • Ko ide na krstarenje?
  Krstarenja su pogodna i atraktivna za sve generacije putnika, gdje svako može pronaći nešto zanimljivo za sebe. Na krstarenju možete očekivati mlade parove, mladence, porodice sa djecom, poslovne putnike, samce, starije putnike… Nekada je vladalo mišljenje da su krstarenja samo za starije putnike, ali to odavno nije tako. Krstarenja su namijenjena svim ljubiteljima putovanja koji su znatiželjni i vole da uživaju. Djeca su oduševljena krstarenjima, mnoge kompanije su posebno prilagodile svoju ponudu porodicama: djeca se sjajno zabavljaju sa animatorima u dječijim klubovima, dok roditelji odmaraju u spa centru, borave na bazenu, provode svoje vrijeme u kupovini ili kockarnici... Naravno, postoje i brodovi koji su namijenjeni samo odraslima (Adults Only). Kada jednom zaplovite morem i odete na krstarenje, uvijek ćete se vraćati ovom načinu putovanja.
 • Gdje mogu da krstarim?
  Stotine luka i nebrojeno mnogo mogućnosti Vas očekuje tokom opuštenog putovanja. Krstarenje je prilika da posjetite neke od najljepših destinacija na svijetu: Karibe, Mediteran, Grčka ostrva, Norveške fjordove, Baltik, Dubai, Emirate, Japan, Singapur, Tajland, Maleziju, Kambodžu, Australiju, Novi Zeland, Aljasku, Kanadu, Južnu Ameriku ili se odvažite na Put oko svijeta…
 • Da li su krstarenja pogodna za porodice sa djecom?
  Kod većine brodskih kompanija, porodice sa djecom su veoma dobrodošle i krstarenja su idealna za nezaboravan porodični odmor. Djeca se najbrže prilagode životu na brodu, gdje mogu uživati u zanimljivim sadržajima i aktivnostima posebno napravljenim za njih: vješti animatori koji će ih zabavljati, dečiji klubovi, diskoteka, bazeni, tobogani i vodene atrakcije, video igrice, sportske aktivnosti… Najčešće, donja starosna granica za krstarenje za bebe je šest mjeseci. Višekrevetne kabine se najčešće prve prodaju, pa preporučujemo porodicama da ranije rezervišu svoje krstarenje.
 • Da li djeca krstare besplatno?
  Kod većine brodskih kompanija, djeca do 12 godina u pratnji dvije punoplatežne osobe, plaćaju samo iznos lučkih taksi. Veoma često, brodske kompanije nude posebne i povoljnije cijene krstarenja za djecu mlađu od 18 godina, u pratnji dvije punoplatežne osobe. Za više informacija o uslovima pojedinih brodskih kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Allegra Krstarenja.
 • Da li trudnice mogu ići na krstarenje?
  Trudnice do 24. nedelje trudnoće su dobrodošle na krstarenje. Veoma često, brodske kompanije traže potvrdu od doktora o zdravstvenom stanju trudnice. Takođe, avio kompanije ograničavaju putovanje za trudnice u kasnijim stadijumima trudnoće. Za više informacija o uslovima pojedinih brodskih kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Allegra Krstarenja.
 • Da li su krstarenja pogodna za ljude koji putuju sami?
  Svakako, sve više brodskih kompanija obezbjeđuje određeni broj kabina za putnike koji putuju sami, po pristupačnijim cijenama. Na brodu imate priliku za brojne aktivnosti, te upoznavanje i druženje sa mnoštvom ljudi sličnih interesovanja, kao i mogućnost da sami uživate u svom putovanju.
 • Da li su krstarenja bezbjedna?
  Krstarenja se smatraju jednim od najbezbjednijih načina putovanja. Brodovi današnjice su opremljeni najmodernijom opremom, sigurnosnim sistemima i protokolima koji omogućavaju da brod bezbjedno plovi svim morima, a da putnici u potpunosti uživaju u plovidbi i životu na moru.
 • Šta je potrebno od podataka prilikom rezervacije krstarenja?
  kom rezervacije krstarenja, potrebno je dostaviti kontakt informacije (kontakt telefon i e-mail adresa), kao i podatke iz pasoša za sve putnike. Svi pasoši moraju važiti još najmanje šest mjeseci po povratku sa putovanja.
 • Šta je uključeno u cijenu krstarenja?
  "U cijenu Vašeg krstarenja je uključeno krstarenje po odabranom itinereru, odabrana kabina na brodu (sa tuš/WC, klima, sef, TV, fen, peškiri), puni pansion sa raznovrsnim jelima, voda i kafa sa aparata, čaj, užina, kapetanova gala večera sa posebnim menijem, bazeni i ležaljke na brodu, jacuzzi, fitness centar, diskoteka, pozorište, raznovrsne dnevne i večernje aktivnosti i zabavni program, usluga ukrcaja i iskrcaja ličnog prtljaga, kao i lučke takse. Neke brodske kompanije uz određene tarife i promocije uključuju dodatne usluge i pogodnosti kao što su paketi pića, napojnice za brodsko osoblje, određeni brodski izleti. Za više informacija o dodatnim uključenim uslugama i pogodnostima, pojedinih brodskih kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Allegra Krstarenja."
 • Šta nije uključeno u cijenu krstarenja?
  U cijenu Vašeg krstarenja nije uključena konzumacija alkoholnih i bezalkoholnih pića, napitaka i sladoleda, specijalizovani restorani, brodski izleti, usluga perionice rublja, zdravstveni i tretmani ljepote (spa, wellness, masaže...), usluga frizerskog salona, telefonski pozivi i internet, fotografije profesionalnih fotografa na brodu, napojnice za brodsko osoblje, usluge medicinskog centra, polisa putnog zdravstvenog osiguranja i ostalih osiguranja, troškovi izdavanja svih potrebnih viza, transferi do i od luke ukrcaja, parking za Vaš automobil.
 • Šta su to napojnice za brodsko osoblje?
  Napojnice za brodsko osoblje (service charges, gratuities) su obavezne i plaćaju se na brodu: najčešće 10 EUR po danu po osobi. Za djecu do 12 godina iznos napojnica je najčešće 5 EUR po danu po osobi. Iznos napojnica zavisi od kompanije kojom se krstari.
 • Koje su kategorije kabina na brodu?
  Uobičajen naziv za Vašu sobu na brodu jeste kabina. Svaka kabina je opremljena sa sopstvenim kupatilom sa tuš kabinom i WC-om, klimom, ormarom za garderobu, TV-om, minibarom i sefom. U zavisnosti od brodske kompanije i samog broda, kabine unutar iste kategorije se mogu neznatno razlikovati. Glavna podjela tipova kabina je na unutrašnje, prozorske i balkonske. Unutrašnje kabine nemaju prozor i prirodnu svjetlost i one su cjenovno najpovoljnije. Prozorske kabine imaju prozor koji se ne može otvarati, a kabine sa balkonom su komfornije i pružaju bolji ugođaj, pošto možete sjedeti na balkonu i uživati u svježem vazduhu i pogledu na more. Na mnogim brodovima su dostupne i posebne kategorije luksuznih i prostranih apartmana, sa najvišim nivoom usluge i komfora. Najčešće, površina kabine iznosi od 12 do 15 m², s tim da su balkonske kabine nešto prostranije. Najveći broj kabina su dvokrevetne, a mnoge kabine mogu biti trokrevetne i četvorokrevetne. U višekrevetnim kabinama, treći i četvrti ležajevi se najčešće otvaraju iz zida (slično krevetu na sprat) ili su sofa kreveti na razvlačenje koji mogu biti za jednu ili dvije osobe, a najčešće su predviđeni za djecu. Ovakve ležajeve, svakog jutra i večeri tokom krstarenja, Vaš sobar razvlači i skuplja, u zavisnosti od Vaših želja. Svi ležajevi su jednakog kvaliteta i udobnosti. Na nekim brodovima, za veće porodice postoji i opcija povezanih kabina (kabine sa zajedničkim unutrašnjim vratima).
 • Šta su to garantovane kabine?
  Ukoliko želite najpovoljniju cijenu kabine, možete odabrati garantovanu kabinu. To znači da do samog polaska nećete znati broj i poziciju Vaše kabine. Putniku se garantuje da će dobiti kategoriju kabine koju je uplatio, uz mogućnost besplatnog upgrade-a, kada Vam brodska kompanija u poslednjem trenutku dodjeli višu kategoriju kabine, bez dodatnih troškova. Rizik prilikom bukiranja garantovane kabine je taj da Vam se možda neće dopasti pozicija kabine koja Vam bude dodijeljena, dok je dobitak da potencijalno umjesto npr. unutrašnje kabine, možete dobiti prozorsku kabinu po istoj cijeni.
 • Da li na brodu postoje kabine za osobe sa otežanim kretanjem i posebnim potrebama?
  Većina brodskih kompanija nudi ograničeni broj kabina prilagođenih potrebama osobama sa otežanim kretanjem. Najčešće, brodske kompanije zahtijevaju da osobe sa otežanim kretanjem imaju svog pratioca. Ukoliko su Vam potrebna kolica ili imate bilo kakav drugi sličan zahtjev, molimo Vas da to naglasite Vašem agentu prilikom rezervacije.
 • Da li se na brod mogu unijeti invalidska kolica?
  Na brod možete unijeti invalidska kolica, uz prethodnu najavu Vašem agentu prilikom rezervacije. Ne zaboravite da provjerite i uslove avio kompanije, ukoliko avionom dolazite do luke ukrcaja.
 • Ukoliko putujem automobilom, gdje mogu rezervisati parking?
  U većini luka ukracaja, možemo Vam pomoći prilikom rezervacije parkinga za Vaš automobil. Prosječna cijena parkinga za osam dana iznosi od 80 do 130 EUR. U zavisnosti od luke i brodske kompanije, parking je moguće platiti unaprijed u turističkoj agenciji ili na licu mjesta. Prilikom rezervacije parkinga (najkasnije tri nedelje prije krstarenja), potrebno je da nam dostavite registarsku oznaku i model automobila.
 • Šta ako zakasnim na ukrcaj i brod isplovi?
  Vaša turistička agencija Allegra Krstarenja, kao i brodska kompanija, ne preuzimaju odgovornost ukoliko zakasnite na ukrcaj. Za Vaše bezbrižno putovanje, preporučujemo Vam da u luku ukrcaja dođete dan ranije, kao i da uzmete u obzir sve faktore prilikom dolaska u luku na dan ukrcaja (saobraćajne i gužve na granicama, kašnjenje leta i ostale nepredviđene situacije).
 • Koliko prtljaga mogu ponijeti na krstarenje?
  Brodske kompanije najčešće ne ograničavaju kilažu Vašeg prtljaga koji možete unijeti na brod, s tim da težina pojedinačnog kofera ne bude veća od 30 kg. Prostor za garderobu u kabini je ograničen, te i o tome treba povesti računa. Ukoliko u ukrcajnu luku dolazite avionom, molimo Vas da se o dozvoljenoj kilaži Vašeg prtljaga informišete kod te avio kompanije.
 • Šta spakovati od garderobe?
  Od garderobe, preporučujemo da ponesete odeću u kojoj se najprijatnije osjećate i koju biste spakovali za uobičajeno putovanje sa boravkom u hotelu. Tokom dana, na brodu možete nositi ležernu odjeću, a svakako nemojte zaboraviti kupaće kostime. U večernjim satima, stil odijevanja zavisi od aktivnosti predviđene za to veče. To može biti italijansko veče, kada se putnici oblače u boje italijanske zastave (crveno, bijelo i zeleno) ili veče u bijelom, kada se nosi odjeća bijele boje. Za kapetanovu gala večeru (na osmodnevnim krstarenjima, najčešće budu dvije takve formalne večere), možete pripremiti elegantnu odjeću (odijelo sa kravatom za gospodu, večernja haljina za dame), ali samo ukoliko to želite. Na dužim krstarenjima se organizuju i različite tematske večeri: tropsko veče, disko veče, veče 70-ih ili 80-ih… Ne zaboravite udobnu obuću za šetnju po gradovima i papuče za bazen ili plažu i kabinu. Za ljetnja i krstarenja toplim krajevima, ne zaboravite šešir i kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite. Za krstarenja tokom ljetnjih mjeseci na Sjeveru Evrope, pripremite toplu odjeću pošto može da iznenadi svježije vrijeme. Pripremite duže rukave i u toplim krajevima zbog velikih temperaturnih razlika između klimatizovanih zatvorenih prostorija i vrelih otvorenih prostora. Na nekim destinacijama je zbog religijskih razloga potrebno pripremiti odjeću koja pokriva noge, ramena i kosu. Pripremite fotoaparat sa dosta memorije, a dobro je imati spreman mali kišobran ili kabanicu. Mali savjet: za više prostora u Vašoj kabini, kofer možete spremiti ispod kreveta.
 • Da li treba da ponesem fen i peškir?
  U Vašoj kabini će Vas dočekati spremni peškiri za tuširanje i peškiri za bazen, odnosno plažu, i njih će redovno mijenjati Vaš sobar. Takođe, u kabini se nalazi i fen, a u kupatilu ćete pronaći sapun, šampon za kosu i kupku za tijelo.
 • Utičnice za struju?
  Utičnice za struju u Vašoj kabini su prilagođene evropskim standardima i naponu od 110/220 V. Ne zaboravite da je za utičnice u hotelima u Sjevernoj Americi najčešće potreban adapter za uređaje po evropskom standardu.
 • Šta je zabranjeno unositi na brod?
  Na brod je zabranjeno unositi uređaje koji stvaraju toplotu: kuvalo, pegla, fen i pegla za kosu, električno ćebe i ostale vrste grejnih uređaja. Zabranjene su sve vrste vatrenog i hladnog oružja, zapaljive tečnosti, sprejevi za samoodbranu, dronovi. Zabranjen je i unos alkoholnih pića i hrane iz sanitarnih razloga. Prilikom prvog i svakog sledećeg ukrcaja na brod, sav prtljag prolazi kroz kontrolne skenere koji provjeravaju sadržaj Vaših kofera i ličnog prtljaga, a u slučaju pronalaska nekog nedozvoljenog predmeta, on će Vam biti oduzet do iskrcavanja sa broda, kada će isti biti vraćen.
 • Da li su životinje dozvoljene na brodu?
  Životinje nisu dozvoljene na brodu, sem pasa vodiča. Ukoliko želite da povedete psa vodiča na krstarenje, najavite to Vašem agentu koji će sa brodskom kompanijom potvrditi da je na brod moguće ukrcati i psa vodiča.
 • Šta je to brodska kartica?
  Brodska kartica je najvažniji dokument koji ćete dobiti na brodu. Kartica služi kao identifikacioni dokument. Brodsku karticu sa Vašim imenom i prezimenom ćete dobiti tokom ukrcaja na brod ili će Vas dočekati u Vašoj kabini. Svaki putnik u kabini, bez obzira na godine, mora imati svoju brodsku karticu. Brodska kartica je Vaš ključ od kabine i sa njom vršite sva plaćanja na brodu. Prilikom svakog napuštanja broda i povratka na brod, morate pokazati karticu brodskom obezbjeđenju, koji će istu skenirati radi utvrđivanja Vašeg identiteta. Ukoliko izgubite karticu, morate odmah otići na recepciju i prijaviti problem. Osoblje na recepciji će poništiti izgubljenu karticu i izdati novu.
 • Kako se vrše plaćanja na brodu?
  Plaćanja na brodu su bezgotovinska (sem u kockarnici gdje se može plaćati gotovinom) i ona se obavljaju preko Vaše brodske kartice. Po ukrcaju na brod, potrebno je da uplatite na Vaš brodski račun određeni iznos u gotovini (za osmodnevna krstarenja to je najčešće oko 250 EUR po kabini ili 150 EUR po osobi) ili da registrujete Vašu kreditnu ili debitnu karticu sa koje će se direktno skidati potrošena sredstva. Prilikom svakog plaćanja na brodu, dajete Vašu brodsku karticu koja se provlači i tom prilikom se zadužuje Vaš brodski račun. Preporučujemo Vam da sačuvate sve priznanice. Poslednje večeri krstarenja, u kabinu će Vam stići konačni račun sa svim troškovima na krstarenju. Ukoliko ste depozit uplatili u gotovini i potrošili manje nego što je bilo položeno, ta razlika Vam se vraća poslednjeg jutra krstarenja, u suprotnom, doplaćujete razliku ako ste potrošili više novca od iznosa ostavljenog depozita. Putnici koji su prijavili kreditnu ili debitnu karticu nemaju nikakvih obaveza prilikom iskrcavanja. U zavisnosti od brodske kompanije, registraciju kreditne ili debitne kartice vršite na aparatima predviđenim za to, a nalaze se na više lokacija na brodu. Gotovinu polažete na aparatima za polaganje gotovine (označenim kao Cash Deposit), a ukoliko na brodu nema takvih terminala, depozit je potrebno uplatiti najčešće na financial desk-u na koji će Vas uputiti članovi posade.
 • Koja je valuta na brodu?
  Zvanična valuta na brodovima evropskih kompanija za krstarenja u Evropi, Persijskom zalivu, Antilima, kao i na velikim krstarenjima koja počinju u Evropi jeste EUR. Na krstarenjima Karibima, Južnom Amerikom i Južnom Afrikom, kao i na velikim krstarenjima koja završavaju u Evropi, važeća valuta na brodu je USD - američki dolar. Kod američkih brodskih kompanija, zvanična valuta na brodu je USD, bez obzira na destinaciju.
 • Koji jezici se govore na brodu?
  Zvanični jezici broda su engleski, italijanski, njemački, francuski, španski i brazilski-portugalski. Na recepciji će Vam uvijek biti dostupan neko ko govori jednim od tih jezika, a veoma često i ruskim jezikom. Brodski dnevni program i sve ostale pisane informacije i jelovnici će Vam biti dostupni na nekom od tih jezika.
 • Šta je to vježba u slučaju opasnosti?
  Prilikom isplovljavanja broda iz prve luke po ukrcaju, obavezni ste da prisustvujete tzv. sigurnosnoj vježbi u kojoj će Vam biti objašnjeno kako da postupate i gdje se morate nalaziti u slučaju objavljivanja opasnosti. Ne zaboravite da ponesete pojaseve za spasavanje za Vas i Vaše saputnike, koji se nalazi u ormaru u Vašoj kabini. Za djecu morate tražiti posebne pojaseve za spasavanje, koji će biti dostavljeni u Vašu kabinu prvog dana krstarenja.
 • Da li se itinerer krstarenja može promijeniti tokom krstarenja?
  U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova i ostalih nepredviđenih situacija, brodska kompanija zadržava pravo promjene itinerera i rasporeda plovidbe bez prethodne najave.
 • Šta je to dnevni program?
  "Svake večeri ćete u kabini dobiti dnevni program za sljedeći dan. Dnevni program će vam biti glavni izvor informacija o aktivnostima na brodu. Program sadrži vrijeme obroka u restoranima kao i informacije o svim vrstama zabave i animacije: pozorište, muzika, ples, kvizovi... U njemu će biti istaknute i rasprodaje koje se nude u brodskim prodavnicama, sniženja usluga salona ljepote, masaža, spa i wellness centra... U dnevnom programu ćete naći i informacije kao što su vrijeme uplovljavanja u sljedeću luku i vrijeme do kada se morate vratiti sa kopna na brod, kakve vremenske prilike Vas očekuju na brodu i kopnu, kojom putanjom će ploviti brod... Posljednje večeri krstarenja u programu ćete naći i detalje vezane za iskrcaj sa broda."
 • Gde mogu čuvati vrijedne stvari?
  Vrijedne stvari možete čuvati u sefu u Vašoj kabini. Preporučujemo da ne nosite predmete visoke vrijednosti na putovanje - krstarenje.
 • Da li je dozvoljeno pušenje na brodu?
  Pušenje je dozvoljeno isključivo u označenim djelovima broda – smoking area. To su najčešće cigar barovi ili djelovi na otvorenim palubama koji su posebno označeni i opremljeni pepeljarama. U svim ostalim djelovima broda, pušenje je strogo zabranjeno, a isti uslovi važe i za elektronske cigarete. U slučaju kršenja upozorenja o nepušenju, svakom putniku će se naplatiti naknada za čišćenje, dok nastavak konzumacije cigareta na nepredviđenom mestu može dovesti i do ranijeg iskrcaja putnika. Gosti se upozoravaju da je bacanje opušaka ili bilo kojeg drugog predmeta sa broda strogo zabranjeno međunarodnim pomorskim zakonima.
 • Da li ću imati mučninu na brodu?
  Kruzeri su savremeni brodovi na kojima se primijenjuju najnovije tehnologije i standardi koji se tiču bezbjednosti i ugodnosti tokom plovidbe. Oni posjeduju meteorološke radare koji upozoravaju na eventualno nevrijeme, pa brodovi izbjegavaju takva područja. Uz bočne stabilizatore, koji se koriste u slučaju nemirnog mora, kruzer stabilno i sigurno plovi i prilikom nevremena. Prava je rijetkost da putnici osjećaju nelagodu. Ukoliko slabije podnosite ljuljanje broda, preporučuje se da se spustite na što niže palube i što bliže centralnom dijelu, jer ćete se tu osjećati prijatnije. Na recepciji broda u svakom trenutku možete dobiti tablete protiv mučnine, u slučaju potrebe.
 • Ima li doktora na brodu?
  Svaki brod ima iskusan i opremljen medicinski tim ljekara i medicinskog osoblja koji se brinu o zdravlju putnika i posade. Sve medicinske usluge na brodu se plaćaju, pa preporučujemo svim putnicima da uplate polisu putnog zdravstvenog osiguranja koje važi kako na kopnu, tako i na brodu.
 • Da li mogu unaprijed da rezervišem neke usluge na brodu?
  Najveći dio usluga na brodu možete unaprijed rezervisati i uplatiti u Vašoj turističkoj agenciji Allegra Krstarenja. Možete rezervisati internet pakete, izlete, pakete pića, wellness i spa usluge, tortu iznenađenja za Vašeg saputnika, pjenušavo vino i jagode sa čokoladom…
 • Da li mogu da obilježim neki poseban događaj na brodu?
  Ukoliko želite da na brodu iznenadite Vašeg saputnika znakom pažnje, obratite nam se i mi ćemo Vam predstaviti sve mogućnosti i pomoći u realizaciji Vašeg zahtjeva. Takođe, moguće je i organizovati vjenčanje na brodu (ovakva vjenčanja nisu pravno važeća).
 • Pasoši i vize?
  Prilikom ukrcaja na brod, uz ukrcajna dokumenta, osoblju na prijemu morate prikazati i Vašu ispravnu putnu ispravu. Vaš pasoš mora važiti još najmanje šest mjeseci po povratku sa putovanja. Molimo Vas da se informišete o svim neophodnim vizama (tranzitne vize, vize sa više ulazaka i izlazaka, turističke vize...) za zemlje koje se posjećuju, kako bi ih na vrijeme pribavili, ukoliko su potrebne. Posebno molimo strane državljane da se informišu o svim viznim pravilima. Napominjemo da svaka zemlja može, u bilo kojem trenutku, promijeniti vizni režim i u tom slučaju, brodska kompanija i turistička agencija Allegra Krstarenja ne snose odgovornost za takve promjene, kao ni za neispravnost Vaših putnih isprava i viza, kao ni u slučaju da putniku bude onemogućeno da uđe u zemlju putovanja. Za više informacija o viznom režimu, molimo Vas da konsultujete Vašeg agenta.
 • Polisa putnog zdravstvenog osiguranja i polisa osiguranja od otkaza putovanja?
  Zbog Vaše sigurnosti i bezbrižnog putovanja, preporučujemo Vam da prije putovanja uplatite polisu putnog zdravstvenog osiguranja, kao i polisu osiguranja od otkaza putovanja i polisu osiguranja za slučaj oštećenja ili nestanka prtljaga. Za više informacija o mogućnostima osiguranja, molimo Vas da konsultujete Vašeg agenta.
 • Posebne pogodnosti za putnike koji često krstare?
  Za svoje redovne putnike, turistička agencija Allegra Krstarenja odobrava posebne pogodnosti i popuste. Takođe, i brodske kompanije odobravaju posebne pogodnosti i popuste članovima svojih programa lojalnosti.